Menu
Producenten

CASSINA

Cassina produceert sinds 1973 meubels ontworpen door Gerrit Rietveld. De producent verwierf in 1972 de exclusieve reproductierechten voor de meubelontwerpen van Gerrit Th. Rietveld. Een aankondiging verscheen in de “Corriere della Sera” op 16 maart 1972: “Cassina S.p.A. verkondigt de exclusieve reproductierechten voor alle meubelontwerpen en objecten van Gerrit Rietveld gekocht te hebben van zijn erfgenamen, gezeteld in Amsterdam”.

ROOD-BLAUWE STOEL, 1918

De rood-blauwe stoel, ontworpen in 1918, werd in 1924 voor het eerst in de primaire kleuren uitgevoerd. Een iconisch geworden ontwerp, een stoel die vrij in de ruimte staat, waarbij de vorm het wint van het materiaal en die eenvoudig machinaal is te produceren.

De Rood-blauwe stoel wordt naast de versie in rood-blauw door Cassina ook geproduceerd in de Zeilmakers versie met zwart, groen en witte kopse kantjes.

ZIG ZAG STOEL, 1934

Rietveld gebruikte voor de Zig Zag Stoel een Bruynzeel kastplank die destijds 90 cent kostte. Hij beschreef het zelf als een ruimtelijk ontwerp: ‘de stoel laat de ruimte ongeschonden, een schotje in de ruimte’.

UTRECHT FAUTEUIL EN BANKEN, 1935-1956

De zitting en rugleuning van deze gestoffeerde Utrecht fauteuil (ook geproduceerd als Utrecht XL en Utrecht outdoor) en Utrecht bank vormen een hoek die aan de achterkant op de vloer staat. De voorpoot en armleuning gaan in elkaar over en zijn twee haaks aan elkaar verbonden delen.

BEUGEL STOEL, 1927 (productie gestopt, 2021)

De Beugel stoel was een van de eerste meubels die Rietveld ontwierp met gebruikmaking van metaal. De stoel bestaat uit twee gebogen metalen buizen, die zowel de poten als het frame vormen, waaraan een gebogen plaat triplex is bevestigd die de zitting en de rugleuning vormt.

Voorlopig uit productie

ELLING BUFFET, 1919

Rietveld maakte het Elling buffet in 1919 voor zijn vriend en collega Piet Elling. De kast bestaat uit een frame van latjes, allemaal van dezelfde maat. De deurtjes zijn een samenstelling van vlakjes die tegen elkaar gezet zijn in de drie dimensies van de ruimte, de laatjes eveneens.


GISPEN

De Mondialstoel werd door Gerrit Rietveld ontworpen, in samenwerking met zijn zoon Wim die toen bij Gispen in dienst was. De stoel werd ontworpen voor de wereldtentoonstelling in Brussel in 1958.

De Mondial is in 2006 opnieuw door Rietveld by Rietveld in samenwerking met Gispen op de markt gebracht. Sinds 2013 heeft de Rietveld Stichting Gispen de exclusieve licentie verleend voor de productie.

Sinds 2022 wordt de Mondial niet meer geproduceerd

MONDIAL, 1958

Gispen produceerde  de Mondial in diverse kleuren, waaronder Aluminium en Rood

MONDIAL MET ARMLEUNING

De Mondial heeft ook een variant met armleuningen.


RIETVELD ORIGINALS

Rietveld Originals is in 2004 opgericht onder de naam Rietveld by Rietveld door zijn kleinzoon Egbert Rietveld en achterkleinzoon Ries Seijler met als doel meer meubelontwerpen van Gerrit Rietveld onder de aandacht te brengen van het publiek. De collectie bestaat uit meubels die door Rietveld Originals als officiële licentiehouder van de Stichting auteursrechten dr. G. Th. Rietveld worden geproduceerd.

Sinds de oprichting zijn door Rietveld by Rietveld meer dan 10 ontwerpen op de markt gebracht. Het overgrote deel van de meubels wordt in Nederland geproduceerd.

BERLIJNSE STOEL, 1923

Oorspronkelijk werd de asymmetrische Berlijnse stoel ontworpen voor een modelkamer voor de ‘Juryfreie Kunstschau’ in Berlijn.

STELTMAN STOEL, 1963

De Steltman stoel is het laatste meubelontwerp van Gerrit Rietveld. De stoel werd ontworpen voor het door hem verbouwde interieur van de Juwelierszaak Steltman in Den Haag. Elk onderdeel is asymmetrisch, maar het geheel is mooi in balans.

MILITAIRE STOEL, KRUK EN TAFEL, 1923

Deze stoel, kruk en tafel zijn ontworpen voor het Katholiek Militair Tehuis in Utrecht. Hier zijn de houtverbindingen minder sterk doorlopend en verbonden met flinke bouten en moeren.

PRESS ROOM CHAIR, 1958

De Press Room Chair is in 1958 ontworpen voor het UNESCO gebouw in Parijs, als comfortabele lounge stoel aan de leestafel voor journalisten in de persruimte.

NEW AMSTERDAM, 1937

In 1937 ontwierp Gerrit Rietveld de New Amsterdam fauteuil voor het Stoomschip ‘New Amsterdam’. De fauteuil maakte deel uit van een volledig interieurontwerp dat Rietveld maakte voor een eersteklas hut.

FAUTEUIL METZ & CO, 1942

De Fauteuil voor Metz & Co is vernoemd naar het Amsterdamse warenhuis Metz & Co voor wie Gerrit Rietveld de stoel in 1942 ontwierp.

KRATMEUBELS, 1934

Rietveld ontwierp de Kratmeubels van krathout dat gebruikt werd om meubels voor het vervoer in te verpakken. Dat hout was goedkoop en in die tijd van de wereldwijde depressie was er een grote behoefte aan betaalbare meubels.

Rietveld Originals maakt in samenwerking met Hay verschillende meubels uit de serie:

hoge kratstoel

lage kratstoel

bijzettafel

lage tafel

kratbank

krat loungebank

krat tafel laag L

krat eettafel L180

krat eettafel L230

 


TECTA

Tecta verkreeg van de Rietveld Stichting de exclusieve licentie voor de productie van twee lampen ontworpen door Gerrit Rietveld.

L40 BUIZENLAMP, 1922

Rietveld ontwierp deze Buizenlamp voor het interieur van de spreekkamer van huisarts A.M. Hartog in Maarssen. De eerste versie had vier buizen, later werd de lamp meestal samengesteld uit drie delen. Een ultiem ruimtelijk object, waarin de drie dimensies van de ruimte zijn weergegeven.

L25 TAFELLAMPJE, 1925

Oorspronkelijk was het Tafellampje gemaakt met een gloeilamp waarop een zwart kapje geschilderd was. Het ontwerp is indertijd niet verder gekomen dan een paar prototypes.


VITRA

Vitra verkreeg van de Rietveld Stichting de exclusieve licentie voor de productie van twee miniaturen van meubelontwerpen van Gerrit Rietveld.

ROOD-BLAUWE STOEL, MINIATUUR

De Miniaturen Collectie van het Vitra Design Museum zijn schaalmodellen van 1:6 die de belangrijkste klassiekers van modern meubeldesign tot in de kleinste details nabootsen.

Voor de ontwerpen van Gerrit Rietveld produceren zij onder andere miniaturen van de rood-blauwe stoel.

ZIGZAG STOEL, MINIATUUR

Vitra produceert ook miniaturen van de zigzag stoel.