Menu
Collecties

De collecties van het werk van Gerrit Rietveld zijn ondergebracht in verschillende musea en instellingen.

Het Centraal Museum Utrecht
Het Nieuwe Instituut
Stedelijk Museum Amsterdam
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE)

HET CENTRAAL MUSEUM UTRECHT

Rietveldcollectie
Het Centraal Museum in Utrecht heeft de grootste Rietveldcollectie ter wereld. Deze collectie bestaat uit ruim 300 meubelen en andere objecten, zoals maquettes, sieraden, schilderijen en meubelmodellen.

In 1958, na zijn overzichtstentoonstelling, schonk Gerrit Rietveld 31 meubels en maquettes aan het museum. Begin jaren ‘90 was de collectie gegroeid tot circa 150 stuks, inclusief het Rietveld Schröderhuis. Sinds 1987 is het Rietveld Schröderhuis toegankelijk voor publiek.

Bekijk de Rietveldcollectie.

 

Rietveld Schröder Archief
Het Rietveld Schröder Archief is in 1985 door mevrouw Schröder overgedragen aan de Stichting Rietveld Schröderhuis, het Centraal Museum Utrecht heeft het archief in beheer. Het archief, samengesteld door Truus Schröder, omvat 2.000 tekeningen, 2.000 afbeeldingen, 1.800 brieven, en allerlei teksten en ander documentatiemateriaal van Rietveld en Schröder. Vrijwel alle archiefstukken zijn gedigitaliseerd.

Bekijk het archief.

 

Stichting Rietveld Schröderhuis
In 1970 richtte Truus Schröder de Stichting Rietveld Schröderhuis op. Daarmee wilde ze de toekomst van het huis waarborgen. Na haar overlijden in 1985 komt het huis in handen van de stichting. Na een grondige restauratie gaf de stichting het huis in beheer van het Centraal Museum. Het  museum werd daarmee verantwoordelijk voor het openstellen van de museumwoning en het behoud van het huis. In 2000 krijgt het huis de status Unesco Werelderfgoed.

 

Rietvelds modelwoningen
Het Centraal Museum beheert tevens twee modelwoning van Rietveld, de woning aan de Erasmuslaan en de museumwoning aan de Robijnhof. Deze zijn opengesteld voor publiek.

Zie de website.

HET NIEUWE INSTITUUT

Het Nieuwe Instituut (voorheen het Nederlands Architectuurinstituut) beheert de archieven van Gerrit Thomas Rietveld en van het bureau Rietveld, Van Dillen en Van Tricht.

In 1987 hebben de erven Rietveld het archief van Gerrit Thomas Rietveld, tot dat moment in beheer bij het Nederlands Documentatiecentrum voor de Bouwkunst in Amsterdam, overgedragen aan de Staat. Sindsdien is het in beheer bij het Nederlands Architectuurinstituut/Nieuwe Instituut.

De collectie omvat ook een honderdtal maquettes en meubelmodelletjes.

De Rietveld collectie van het Nieuwe Instituut is te raadplegen via de website.


STEDELIJK MUSEUM AMSTERDAM

Het Stedelijk museum Amsterdam bezit een grote collectie meubels ontworpen door Gerrit Rietveld (ruim 80), vele ontwerptekeningen en ongeveer 20 maquettes. Tevens grafische ontwerpen voor affiches. Ook omvat de collectie objecten zoals de bolderkar, het kruiwagentje, de hanglamp uit 1922 en het tafellampje uit 1925.

Bekijk voor Gerrit Rietveld de collectie van het Stedelijk Museum.

RIJKSDIENST VOOR HET CULTUREEL ERFGOED (RCE)

Zie voor Gerrit Rietveld de collectie, de beeldbank en de bibliotheek van de RCE.