Meubel Categorie: Stoelen met tafels

Militaire stoel, kruk en tafel, 1923

MILITAIRE STOEL, KRUK EN TAFEL, 1923

Deze meubels zijn ontworpen voor het Katholiek Militair Tehuis in Utrecht. Hier zijn de houtverbindingen minder sterk doorlopend en verbonden met flinke bouten en moeren.

Zigzag stoel, 1932, en tafel, 1935

ZIGZAG STOEL, 1932, EN TAFEL, 1935

De stoel bestaat uit 4 houten planken, die verbonden zijn met een zwaluwstaart-constructie, een wig, schroeven en bouten, die twee scherpe hoeken vormen en een (vrijwel) rechte hoek.

Rietveld gebruikte hiervoor een Bruynzeel kastplank die in die tijd 90 cent kostte. Hij beschreef dit zelf als een ruimtelijk ontwerp: ‘de stoel laat de ruimte ongeschonden, een schotje in de ruimte. De ruimte voor en achter wordt nergens afgesloten’. Dat was voor hem de waarde van de stoel, maar verder vond hij het ook een constructief grapje.

Rietveld heeft veel variaties op de zigzag stoel gemaakt. Ook maakte hij een bijpassende tafel.

Kratmeubels, 1934

KRATMEUBELS, 1934

Rietveld ontwierp deze meubels van krathout dat gebruikt werd om meubels voor het vervoer in te verpakken. Dat hout was goedkoop en in die tijd van de wereldwijde depressie was er een grote behoefte aan goedkope meubels. In deze serie ontwierp hij een bureaustoel, een lage stoel, een laag tafeltje, een hogere tafel, een boekenkast en een bureautje. Hij ontwierp  eveneens uitvoeringen voor kinderen (stoeltje, tafeltje, bureautje).