Menu

08.04.2019

Elling buffet terug in productie

 

Het Elling Buffet is een toonaangevend vroeg werk voor Gerrit Rietveld. Met een constructie bestaande uit de kenmerkende lattenconstructies speelt Rietveld bij het ontwerpen ervan in 1919 (dezelfde periode waarin hij de befaamde rood-blauwe lattenstoel ontwierp) met het concept ruimtelijkheid. Hij slaagde erin de laden van dit dressoir als losse elementen in de ruimte te zetten, terwijl zij tevens opgaan in een harmonieus geheel.

Het buffet werd oorspronkelijk gebruikt in de modelwoning ontworpen door J.P. Oud in Spangen, Rotterdam, en in verschillende interieurprojecten, waaronder een project voor architect Piet Elling. Het originele model, dat werd aangeschaft door Elling, is in een brand verwoest en pas in 1951 onder supervisie van Gerrit Rietveld door Gerard van de Groenekan herbouwd voor een tentoonstelling over de Stijl in het Stedelijk Museum te Amsterdam.

Tegenwoordig produceert meubelmaker Cassina dit buffet in haar historische timmerwerkplaats in Meda, Italië. Om de afmetingen en vorm van het buffet zo dicht mogelijk bij het originele ontwerp van Rietveld te krijgen is er samengewerkt met de Rietveld Stichting en nauwkeurig gekeken naar het exemplaar in het beheer van het Stedelijk Museum Amsterdam.

 

Frame: massief hout.
Compartimenten en planken: panelen van gefineerd essenhout.
Laden: zij- en achterpanelen van gefineerd essenhout multiplex.
Deuren: massief houten frame en gefineerde Ashwood multiplex panelen.
Voeten: zwarte kunststof glijders.
Decoratieve massief houten latten.

Het dressoir wordt uitsluitend gemonteerd door een systeem van verbindingen en houten pinnen.