Menu
Rietveld Academie publiceert onderzoek naar het academiegebouw van Gerrit Rietveld

De Gerrit Rietveld Academie is verheugd aan te kondigen dat het ‘Conservation Management Plan’ (CMP) online beschikbaar is. Dit is het beheersplan voor de instandhouding van het door Gerrit Rietveld ontworpen academiegebouw uit 1966.

Het plan biedt richtlijnen bij toekomstige plannen, waaronder verduurzaming, hoe om te gaan met het gebouw om het vitaal te houden voor toekomstig kunstonderwijs.

Deze publicatie komt voort uit uitgebreid onderzoek naar de architectonische en cultuurhistorische betekenis van het academiegebouw. De academie heeft voor dit onderzoek en de ontwikkeling van het CMP een prestigieuze subsidie ontvangen van de Getty Foundation als onderdeel van het ‘Keeping It Modern’-programma, dat tot doel heeft professionals en gemeenschappen te helpen bij het behoud van 20e-eeuwse gebouwen.

Daarnaast is de rol van ‘erfgoedbewaker’ in het leven geroepen. Dit is een expert die erop let dat elk besluit dat wordt genomen met betrekking tot het gebouw in lijn is met het CMP en rekening houdt met de architecturale en historische betekenis van het gebouw.

Maaike Lauwaert, voorzitter College van Bestuur: “Het is heel bijzonder om in dit iconische gebouw te leren en te werken. Het gebouw heeft een sterk architectonisch programma zou je kunnen zeggen, maar elk jaar opnieuw zien we dat het desondanks heel veel ruimte laat voor studenten en medewerkers om het gebouwde mee vorm te geven, naar hun hand te zetten. Het CMP is een dieptestudie naar dit gebouw maar levert ook een bijdrage aan het denken over kwetsbaar modernistisch erfgoed van onderwijsgebouwen in Nederland en daarbuiten. Daarmee is het een ongelooflijk waardevolle studie en een leidraad voor nu en voor toekomstige generaties. Hiermee willen en kunnen we dit geliefde gebouw behouden als een ideale plek voor kunstonderwijs.”

Lees hier meer achtergrondinformatie over het onderzoek, de opbouw van de publicatie en de rol van de erfgoedbewaker.

Of lees direct het CMP via: www.rietveldacademie.nl/cmp

Samenvatting en aanbevelingen.